SOUNDHEALING

SOUNDHEALING

GONGAR - KLANGSKÅLAR - SOLFEGGIOPIPOR TRUMMOR - MONOCHORD - STÄMGAFFLAR


"Future medicine will be the medicine of frequencies" - Albert Einstein

Ljud är energi i vibration - vi är energivarelser i ständig vibration - vi är ljud och vibrationer därför påverkas vi av ljud och vibrationer.

Vi kan bli obalanserade av stress, livsstil, relationer och av livets omständigheter. Obalans innebär att vi ej vibrerar i rätt frekvens - disharmoni uppstår i den fysiska kroppen, i sinnet, i hjärtat känslomässigt och i energi-kroppen. Varje fysiskt organ har dessutom en egen frekvens i kroppen. Vi behöver således olika ljud och vibrationer för att vibrera optimalt = för att vara i harmoni. Vi vet att stress är en konstaterad bakomliggande orsak till både psykisk ohälsa och fysisk smärt.

Gongar, klangskålar, trummor och Solfeggiopipor erbjuder "en kraftfull & ljuvlig medicin". Vibrationerna aktiverar alla celler i kroppen och rör sig med lätthet i kroppen som till stor del består av vatten. Soundhealing (ljudterapi) verkar bortom vårt sinne, bortom logik och bortom "görandet". Enkelheten och den kraftfulla djupgående effekten av ljud och vibrationer är oerhört fascinerande. Dessa ljud och vibrationer tar dig in i dig själv och dit du behöver komma för insikt, läkning och inspiration - utan att du behöver göra någonting. Du ligger/sitter bekvämt och tar emot ljuden och vibrationerna som sköljer över dig och genom dig.

Soundhealing aktiverar vårt parasympatiska nervsystem som hjälper oss att slappna av - vilket minskar stresspåslag, det bryter tankesnurret samt frigör känslomässiga och energimässiga blockeringar. Soundhealing saktar ned vår andning som direkt ger lugn och ro. Vi når en djupare nivå av avslappning och återhämtning när vibrationerna stimulerar kroppens fysiska strukturer samt att kroppens självläkande förmåga aktiveras. Dessutom förbättras flödet av livsenergi/prana/Qi. Med hjälp av soundhealing så hjälper vi våra celler, vårt nervsystem, vår fysiska kropp, vårt sinne, vårt hjärta och vår energi-kropp att återställa sig till förbättrad balans och harmoni. 

När ljud skapas så är det 3 saker som vibrerar - instrumentet, molekylerna i luften (eller vattnet) samt trumhinnan i örat. När ljud når våra öron så omvandlas dessa till elektriska signaler som via hörselnerven tar sig till den delen av hjärnan som tolkar ljud - därefter aktiveras flera olika responser i vår kropp, vårt sinne, vårt hjärta och vårt energifält. Hjärnvågorna lugnas ner och vibrerar långsammare från Beta, till Alpha till de djupt avkopplande och välgörande Thetavågorna (4-8 Hz) som är ett djupavslappnat tillstånd där självläkning sker hela vägen ner på cellnivå. Det är i Theta som vår kreativitet, inlärning, intuition och vårt minne aktiveras. Under en soundhealing session är det vanligt att uppleva att tid och rum försvinner. Exempelvis frigörs vissa hormoner (dopamin och oxytocin) och i neurologisk forskning har det bevisats att musik minskar stress, påverkar vårt humör samt väcker vår kreativitet. Ett exempel på soundhealing inom skolmedicinen är när man använder sig av ultraljud (stötvågor) för att spränga sönder njursten. Visste du att vi även tar upp ljud och vibrationer via vår hud?

Soundhealing har funnits i människors liv i alla tider. Man har använt trummor och gongar för att ingjuta mod i krigare, för att annonsera ankomsten till byn av högt uppsatta i samhället, för att komma i kontakt med gudarna i spirituella ceremonier och för att driva bort negativa energier, obalanser och sjukdomar. Användandet av ljud har varit och är minst sagt "mångsidigt".

I yogan används Gongar, klangskålar och andra soundhealing-instrument oftast i samband med den avslutande vilan. Ibland spelas olika instrument även till vissa yogapositioner, andningsövningar och meditationer. 

Du sitter eller ligger ned i avslappnad viloposition och tar del av alla positiva effekter, oavsett om du är vaken eller sover. Enkelt, härligt och effektivt. Efter en djup-avslappning med Gong och andra instrument upplever många en ökad känsla av lugn och ro - en harmonisk känsla både i "kropp & knopp". Good vibes, helt enkelt =)


Min "Soundhealing familj" består av:

 • Gongar
 • Tibetanska klangskålar
 • Kristallskålar & Singing Chalice
 • Solfeggiopipor
 • Monochord (ett terapeutiskt stränginstrument)
 • Stämgafflar (för soundhealing direkt på akupressurpunkter)
 • Shantishimes
 • Waterfallrassels
 • Rainstick
 • Trummor
 • Skallror
 • Natey Occarina
 • Handpan
 • Kalimba


För dig som älskar Gong och är Gong-nörd precis som jag, så kan jag varmt rekommendera Gongbad Online Podden med Frida Helsing Ohlsson. I denna pod intervjuar Frida flera av Sveriges Gongspelare och Gongälskare. Du finner även en intervju med mig där - om du vill höra mer om min Gong-resa.

https://open.spotify.com/episode/07DhmTGZ9ykGsOY4Qi3rsw?si=RiebGaatT9mlDcGld4z4IA